Η Θάλασσα ως σώμα στο έργο της Άννας Αχιλλέως Stäubli
ἅλς (Α), ἁλός[ᾰ], ὁ, δοτ. πληθ. ἅλασιν· Λατ. SAL, τεμάχιο αλατιού, σε Ηρόδ.· γενικά, αλάτι, συχνά στον πληθ., σε Όμηρ. κ.λπ.· ἁλὸς μέταλλον, ορυχείο αλατιού, σε Ηρόδ., Ομήρ. Οδ. κ.λπ.
ἅλς (Β), ἁλός[ᾰ], ἡ, θάλασσα, σε Όμηρ.
ἅλσις, -εως, ἡ (ἅλλομαι), πήδημα, αναπήδηση, σε Αριστ.
Σαράντα ζωγραφικά έργα δημιουργημένα από τη διεθνή εικαστικό Άννα Αχιλλέως- Stäubli με εγκαυστική τεχνική ειδικά για τον χώρο αναψυχής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επιχειρούν να συλλαβίσουν και να νοηματοδοτήσουν συμβολικά και πλαστικά τη θάλασσα ως ομηρική λέξη. Ως άλφα αρχής και δασύ πνεύμα ανέμου, ως λάμδα υγρό συνέχειας, ως σίγμα αλμυρό. Ως κέλυφος και έμβιο παλίμψηστο με μαγικό περιεχόμενο. Ως θριαμβική αρχέγονη πηγή ζωής, ως αέναη τροφό μα και ως διάπλου πολιτισμού, διεκδίκησης συνόρων και επικοινωνίας. Να την κατανοήσουν και να την τραγουδήσουν ως Θάλασσα μικρή και ως ωκεανό, ως μύρα μαγική και πέλαγος, ως πόρο και ως πόντο ανεξάντλητο, ως χάος και ως δόνηση, ως ζάλη και γαλήνη.
Να τη μετρήσουν νοερά, ταξιδεύοντάς μας στη Μεσόγειο ολόκληρη του Ελληνικού πολιτισμού, από το Ιόνιο και το Αιγαίο, την Προποντίδα και τη Μαύρη Θάλασσα, ως το Μυρτώο και το Λιβυκό. Να την αποτυπώσουν ως αρχέγονη πρώτη ύλη που διαπνέει και καθορίζει τόσα πολλά από τα πολύτιμα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Σε μια πρωτότυπη εγκατάσταση, η θάλασσα ως στικτό οργανικό σώμα, ως τόξο ουράνιο αναρίθμητων αποχρώσεων του μπλε και ως κέλυφος μυστήριο πλασμάτων και μύθων, παρουσιάζεται θριαμβική, χωρίς την ανάγκη αφηγηματικών μέσων. Πλασμένη με ένα συναρπαστικό φάσμα διαφορετικών και αναπάντεχων χροιών και τόνων που ανάγουν στην αρχαία ελληνική ζωγραφική, αντιμετωπίζεται από τη δημιουργό ως πρωτόπλαστο εύρημα και δημιουργεί έναν μυθώδη κάμπο διαφορετικών ψυχογραφικών στιγμών και διηνεκών ωκεάνιων συντεταγμένων.
Καθοδηγούμενη από την επιτακτική ανάγκη της να αποδώσει το μεγαλείο των χρωμάτων, τη ρυθμολογία του σχήματος, την επιθυμία της αφής, την ευφραντική υγρασία, το διηνεκές και το ανεξάντλητο βάθος και πλάτος, τον προαιώνιο μυστικό κυματισμό, η Άννα Αχιλλέως Stäubli αφοσιώθηκε εδώ και δεκαετίες στις εγγενείς δυσκολίες της τεχνικής και στις συναρπαστικές δυνατότητες της εγκαυστικής τέχνης. Στις θάλασσές της, ανακαλύπτουμε τη δυνατότητα μιας νέας εκτέλεσης που πραγματοποιείται με αλάνθαστη τεχνική και υπερβατική καλλιτεχνική ιδιότητα. Φωτίζοντάς έτσι τις πολλαπλές επιστρώσεις της ιστορίας, την εξπρεσιονιστική συγκίνηση του ρευστού και αυτοσχέδιου χρωστήρα, της έξεργης υλικότητας, της ανεπαίσθητης φωτοσκίασης και της εκφραστικής χειρονομίας.
Προσεγγίζοντας με τρόπο βραχύ και ευρηματικό το κυρίαρχο αυτό διαχρονικό ελληνικό σύμβολο, η Άννα Αχιλλέως Stäubli πλάθει από την αρχή μια εξαιρετική λιτή όσο και πυκνότατα απτή ζωγραφική σημειολογία που καθηλώνει τον θεατή.
Ίρις Κρητικού
Αρχαιολόγος - Ιστορικός Τέχνης
Επιμελήτρια της έκθεσης